Finom liquid könnyű fejjel, nyitott lélekkel és meleg szívvel születik. (Paul Gauguin alapján)
Gyakran Ismételt Kérdések

Hogyan regisztrálhatom magam?

A regisztráció a recept adatbázisba az e-Liquid Kalkulátor programon keresztül történik, online regisztráció (jelenleg) nincs. A regisztráció menete:

 1. Töltsd le az e-Liquid Kalkulátor programot innen. Telepítsd fel.
 2. Indítsd el a programot.
 3. A főablakban középen felül található "menü" ikonra kattintva, a felugró menüben válaszd a "Megosztott receptek" funkciót.
 4. A feljövő ablakban, középen alul van a "Feltöltés/Letöltés" gomb. Kattints rá, és a feljövő menüben válaszd a "Regisztráció az Online e-liquid recept adatbázisba" menüpontot. Az alábbi ablak fog feljönni:

  Regisztráció

  Megjegyzés: Üres recept lista esetén előfordul, hogy a "Megosztott receptek" ablak nem jelenik meg. Ilyenkor vegyél fel egy új receptet. (Mindegy, hogy ki van-e töltve, csak legyen legalább egy recept a listában.)
 1. Válaszd az "Új regisztráció indítása" funkciót.
 2. A feljövő ablakban add meg a regisztrációhoz használni kívánt email fiókod címét (e-mail cím), a nevedet/nicknevedet és a jelszót, majd kattints a "regisztráció indítása" gombra. A regisztrációnak 1-2mp alatt meg kell történnie, amiről egy felbukkanó ablakban értesít a program.
 3. A sikeres regisztrációról egy email értesítő üzenetet küld a rendszer a megadott email címre, benne egy visszaigazoló kóddal.
 4. A kódot másold ki, és a fenti ablakban a "Regisztráció érvényesítése" funkciót választva, másold be az "Ellenőrző kód" mögötti mezőbe, végül nyomd meg a "Regisztráció érvényesítése" gombot.
 5. Helyes kód megadása esetén a rendszer egy felugró üzenetben tájékoztat a sikeres véglegesítésről.
 6. A regisztráció kész, a megosztott receptek fel- és letölthetők.

Regisztráltam magam, de a visszaigazoló email-t nem kaptam meg. Mit tegyek?

Először is ellenőrizd, hogy nem gépelted-e el a regisztrációs e-mail címet. Ha a cím helyes, akkor várj egy napot, előfordulhat, hogy a levelezőszerverek késve továbbítják a levelet. Ha egy nap után sem érkezik meg az üzenet, akkor küldesd magadnak újra. Ezt ugyanott tudod megtenni ahol a regisztrációt indítottad (lásd fenti ábra, "Az ellenőrző kód újraküldése" gomb). Ha ezek után sem kapod meg a levelet, akkor lépj kapcsolatba a rendszergazdával (kapcsolatfelvétel menüpont itt a jobb oldalon).


A gépem proxy szerver mögött van. Tudom-e így is használni a megosztott recept adatbázist?

Igen. A proxy beállításokat az előző - a regisztráció folyamatát leíró - pontban látható kép alján látható kis "eszközök" ikonra kattintva érheted el.
Ha a helyes proxy beállítások után "The request failed with HTTP status 417: Expectation failed." hibaüzenetet kapsz, kapcsold be az "Expect100Continue letiltása" opciót ugyanitt.


Megosztottam egy receptet, de utólag rájöttem, hogy hibás, ezért törölni szeretném, de nem tudom. Miért?

Törölni azért nem lehet megosztott receptet, mert azokat más felhasználók letöltik, és nem lenne valami barátságos, ha már megosztott receptek "csak úgy" eltűnnének. A rendszergazdák követik a feltöltött recepteket, és a rosszul sikerülteket, illetve nagyon lepontozottakat egy idő után törölni fogják. Ha annyira elrontottad a receptet, hogy azonnal töröltetni szeretnéd, akkor lépj kapcsolatba a rendszergazdával, és ő törölni fogja azt.


Kétféle alaplevet is használok. Miért nem lehet megadni külön-külön mindegyiknél a cseppszámot?

Minél több egy programban a beállítási lehetőség, annál bonyolultabbá válik a program használata. A program fejlesztője igyekezett a funkcionalitás és az egyszerű kezelhetőség között egy optimális egyensúlyt találni. A tapasztalatok szerint a legtöbb "szakács" mennyiség alapján méri ki az alaplevet, ezért az alaplé cseppszámmal kapcsolatban az egyszerűség győzött a funkcionalitással szemben. Egy kis kreativitással így is megoldható, hogy mindkét alaplevet csepegtetéses módon keverd be: Előbb állítsd be az első alaplé cseppszámát, csepegtesd le az első alaplevet a kiírt cseppszám szerint, majd állítsd be a második alaplé cseppszámát, és csepegtesd le azt is az ekkor kiírt cseppszám szerint.


Hogyan számolja a program a kevert folyadék végső VG arányát?

A végső VG arány a teljes mennyiség és a felhasznált alaplevek összesített VG tartalmának aránya. Ez azt jelenti, hogy minden más összetevőt - PG, víz, Aroma - "nem VG"-nek számol a program.


Miért nem írja ki a program a kevert folyadék végső PG arányát?

Ez az adat is a két ponttal korábban említett funkcionalitás kontra egyszerűség oltárán lett feláldozva. A problémát az aromák okozzák, ugyanis az aromák jellemzően - de nem mindig! - PG-ben vannak oldva/higítva. Ezért a pontos PG arány kiszámításához tudni kellene - meg kellene adni - minden egyes aromára, hogy milyen - PG, olaj, esetleg más - oldatot tartalmaznak, milyen arányban. Ez többet bonyolítana a használaton, mint amennyi a hozadéka. Mivel az aromák nagyobbik része PG alapú, ezért nyugodtan számolhatsz úgy, hogy a kevert folyadék PG tartalma nagyjából 100-VG tartalommal egyenlő. (Mínusz víz, ha azt is keversz hozzá.)


Mi a legjobb/javasolt keverési módszer? Mérjek? csepegtessek? Használjak mérőedényt?

A visszajelzések szerint a többség a nikotinos alapot és az alapleveket kiméri - fecskendővel, mérőedénnyel, stb. -, az aromát pedig cseppenti. Az alaplevekből jellemzően nagyobb mennyiség kell, így csepegtetni elég lassú/kényelmetlen lenne. Az aromák esetén viszont fordított a helyzet, hiszen azokból általában kis mennyiségre van szükség, aminek a kimérése otthoni körülmények között problémás lehet. Mivel a legtöbben úgyis a gyártó saját aromás üvegcséjéből csepegtetünk, ezért a cseppszám követése pontosabb eredményt ad.Bejelentkezés
E-mail cím:
Jelszó:
Bejelentkezés

Navigáció


Linkek, webshopok